WP Provider
WP Provider
151 Google recensies
Inge Scholman
17/08/2023
Snelle en goede service! Kan altijd op WP-provider rekenen!
Colin Harzing
27/07/2023
Fijne hosting partner. Altijd snel en responsief. Neemt al je zorgen uit handen omtrent hosting. Echt een aanrader!
Jan Hartog
27/07/2023
Supr snelle en vakkundige service! Heel fijn bedrijf!
Philippe Neven
03/07/2023
Fijne partner om mee samen te werken. Ontzorgen je volledig op hosting gebied en zijn gespecialiseerd in WordPress. Wanneer er iets is, ontvangen wij altijd snel en persoonlijk een reactie en worden onze vragen ook snel opgelost. Kortom, wij worden goed geholpen en ontzorgd!
Steven E.
30/06/2023
WP Provider has gone above and beyond to surpass my expectations. Their customer support is exceptional, and their performance is reliable, making them a true gem in the Wordpress hosting industry
Marijnke Vincent
28/06/2023
Super snel en fijne service en klantcommunicatie!
Max van Velsen
22/06/2023
Fijne, professionele en vooral snelle service! Krijg altijd snel en concreet antwoord op mijn vragen. Niks slechts op aan te merken.
EMQ
21/06/2023
Wat een fijne partij! Goed bereikbaar, meteen hulpvaardig. Wij zijn heel tevreden.
Raymond Ros
19/06/2023
Zeer tevreden, aftersales dik in orde bij WP Provider!
John Gruter
13/06/2023
Wat een topservice leveren zij. Altijd snel een oplossing als er wat is. Als iemand een website wilt laten maken of beheren, bent u hier aan het goede adres, tegen normale prijzen. Blije Voeteb

De voordelen van opensource & self hosted alternatieven voor Google Analytics

We schreven een lange tijd terug al over de top 10 beste Analytics plugins voor WordPress maar deze waren veelal gebaseerd op Google Analytics.

Hoewel Google Analytics een populaire en krachtige webanalyse tool is, moet worden opgemerkt dat gratis niet echt gratis is. Het gebruik van deze tool betekent namelijk dat je in ruil daarvoor je gegevens op het spel zet. Als website-eigenaar moet je je afvragen of het waard is om deze gevoelige informatie te delen met een derde partij, zoals Google, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. De verzamelde gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor gerichte advertenties, wat soms als ongewenst wordt beschouwd door bezoekers van je website. Daarom kan het de moeite waard zijn om te kijken naar alternatieven voor Google Analytics die je meer controle geven over je gegevens en privacy.

Gelukkig zijn er ook opensource/self hosted alternatieven beschikbaar die dezelfde of zelfs betere functionaliteit bieden dan Google Analytics. In deze blogpost zullen we enkele van deze alternatieven bespreken en uitleggen waarom het overstappen naar een self hosted oplossing de moeite waard kan zijn.

Waarom kiezen voor opensource/self hosted alternatieven?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om over te stappen naar een opensource/self hosted alternatief voor Google Analytics. Ten eerste bieden deze alternatieven vaak vergelijkbare of zelfs betere functionaliteit dan Google Analytics. Zo zijn er opensource tools beschikbaar die zich specifiek richten op bezoekersanalyse, conversietracking en doelgroepanalyse.

Een andere reden om voor een opensource/self hosted oplossing te kiezen is dat deze oplossingen geen kosten met zich meebrengen. Dit is vooral aantrekkelijk voor kleinere websites of bedrijven met een beperkt budget. Daarnaast biedt een self hosted oplossing meer controle over de data en kan de data eenvoudiger worden geïntegreerd met andere systemen.

Een belangrijk aspect is ook privacy. Door gebruik te maken van een opensource/self hosted alternatief kan je de gegevens van je bezoekers beter beschermen. Je bepaalt zelf welke informatie er verzameld wordt en waar deze informatie wordt opgeslagen. Dit is vooral van belang voor bedrijven die gevoelige informatie verzamelen, zoals persoonsgegevens.

Matomo: een opensource alternatief voor Google Analytics

Een van de meest bekende opensource alternatieven voor Google Analytics is Matomo. Matomo, voorheen bekend als Piwik, is een krachtige webanalysetool die je kunt gebruiken om bezoekers te volgen en gedetailleerde analyses te maken van hun gedrag op je website.

Voordelen:

 • Privacygericht en volledige controle over gegevens
 • Krachtige rapportage- en analysefuncties
 • Flexibele en aanpasbare interface
 • Uitgebreide integratiemogelijkheden
 • Groot aantal plugins beschikbaar

Nadelen:

 • Kan enige technische kennis vereisen om te installeren en te onderhouden

Een groot voordeel van Matomo is dat het een opensource oplossing is, wat betekent dat je volledige controle hebt over de data die wordt verzameld en verwerkt. Hierdoor heb je meer controle over de privacy en kan je gemakkelijk voldoen aan de GDPR-wetgeving. Daarnaast is het mogelijk om Matomo zelf te hosten, wat betekent dat je de data in eigen beheer hebt en geen gebruik hoeft te maken van de servers van derden.

Matomo biedt vergelijkbare functionaliteit als Google Analytics, zoals het bijhouden van bezoekersaantallen, het bijhouden van de herkomst van bezoekers en de meest bezochte pagina’s op je website. Daarnaast biedt Matomo ook een aantal functies die Google Analytics niet heeft, zoals heatmaps, sessie-opnames en doelgroepsegmentatie. Met heatmaps kan je visueel zien waar bezoekers op je website klikken en waar ze hun muis bewegen. Hierdoor krijg je meer inzicht in de interactie van bezoekers met je website en kan je deze informatie gebruiken om je website te optimaliseren.

Met sessie-opnames kan je individuele sessies van bezoekers op je website opnemen en afspelen. Dit kan helpen bij het oplossen van problemen op de website en het begrijpen van het gedrag van bezoekers.

Doelgroepsegmentatie is ook een krachtige functie van Matomo. Hiermee kan je specifieke doelgroepen identificeren en analyseren op basis van hun demografische gegevens en gedrag op je website. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van de meest waardevolle bezoekers en het ontwikkelen van gerichte marketingstrategieën.

Een ander voordeel van Matomo is dat het een eenvoudige installatieprocedure heeft en gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt eenvoudig trackingcodes toevoegen aan je website en beginnen met het verzamelen van data. Daarnaast biedt Matomo een uitgebreide documentatie en ondersteuning voor gebruikers.

Plausible Analytics: een lichtgewicht, privacygerichte en open source analytics tool

Een van de nieuwere, maar veelbelovende alternatieven voor Google Analytics is Plausible Analytics. Plausible is een lichtgewicht, privacygerichte en open source analytics tool die in korte tijd veel aandacht heeft gekregen. Het platform richt zich op de essentiële informatie en biedt gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige en intuïtieve manier de belangrijkste metrics van hun website te bekijken.

Voordelen:

 • Lichtgewicht en snel slechts 1.4KB
 • Privacygericht en verzamelt geen persoonlijke informatie
 • Eenvoudige en intuïtieve interface
 • Betaalbaar
 • Volledig open source

Nadelen:

 • Minder functies en rapportagemogelijkheden dan sommige andere alternatieven
 • Beperkte aanpassingsmogelijkheden

Plausible Analytics is gebaseerd op moderne technologieën, zoals JavaScript, GraphQL en React. Het platform is ontworpen om zo lichtgewicht en snel mogelijk te zijn, zonder afbreuk te doen aan de functies en het gebruiksgemak. Plausible Analytics is ook privacygericht en verzamelt geen persoonlijke informatie van bezoekers, waardoor het voldoet aan de hoogste privacystandaarden.

Een ander groot voordeel van Plausible Analytics is de eenvoudige en intuïtieve interface. Het platform richt zich op de belangrijkste metrics, zoals bezoekersaantallen, bounce rate en conversies. Hierdoor is het gemakkelijk om de prestaties van je website te monitoren en snel beslissingen te nemen op basis van de data.

Een ander voordeel van Plausible Analytics is de betaalbaarheid van het platform. Het is goedkoper dan sommige andere alternatieven, maar biedt nog steeds een uitstekende set functies. Bovendien is Plausible Analytics volledig open source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken, aanpassen en verbeteren.

Een nadeel van Plausible Analytics is dat het minder functies en rapportagemogelijkheden biedt dan sommige andere alternatieven. Als je op zoek bent naar zeer gedetailleerde rapportages en functies zoals heatmaps, is Plausible Analytics misschien niet de beste keuze. Ook zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkt.

Conclusie: Het kiezen van een alternatief voor Google Analytics is afhankelijk van je specifieke behoeften en vereisten. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht, privacygericht en betaalbaar platform, is Plausible Analytics zeker het overwegen waard. Het biedt een uitstekende set functies en een eenvoudige, intuïtieve interface. Bovendien is het volledig open source, wat betekent dat je de code kunt bekijken en aanpassen.

Open Web Analytics: gratis en open source webanalyseplatform dat vergelijkbare functies biedt als Google Analytics

Open Web Analytics (OWA) is een gratis en open source webanalyseplatform dat vergelijkbare functies biedt als Google Analytics. Het biedt uitgebreide rapportage- en analysefuncties, evenals de mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan, waardoor de privacy van gebruikers wordt beschermd.

Voordelen:

 • Privacygericht en volledige controle over gegevens
 • Uitgebreide rapportage- en analysefuncties
 • Mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan
 • Flexibele en aanpasbare interface
 • Actieve community en ondersteuning

Nadelen:

 • Kan enige technische kennis vereisen om te installeren en te onderhouden
 • Minder uitgebreide integratiemogelijkheden dan sommige andere alternatieven

Een van de belangrijkste voordelen van OWA is de privacygerichtheid en de mogelijkheid om volledige controle te hebben over je gegevens. OWA slaat gegevens lokaal op, waardoor gebruikersgegevens niet met derden worden gedeeld. Dit biedt een hoog niveau van privacybescherming en volledige controle over je gegevens.

OWA biedt ook uitgebreide rapportage- en analysefuncties, waaronder bezoekersstatistieken, doelconversies, e-commerce rapportage en meer. Het biedt ook realtime rapportage en het vermogen om aangepaste rapportages te maken en op te slaan.
Een ander voordeel van OWA is de flexibele en aanpasbare interface. Het platform is volledig aanpasbaar, zodat je het kunt afstemmen op je eigen behoeften. Je kunt ook de gebruikersrechten beheren en toegangsniveaus instellen, zodat je volledige controle hebt over wie toegang heeft tot welke gegevens.

OWA heeft ook een actieve community en ondersteuning. Als je problemen ondervindt bij het installeren of gebruiken van het platform, kun je terecht bij de community voor hulp en ondersteuning.

Een nadeel van OWA is dat het enige technische kennis kan vereisen om te installeren en te onderhouden. Dit kan een uitdaging zijn voor minder technische gebruikers. Daarnaast heeft OWA minder uitgebreide integratiemogelijkheden dan sommige andere alternatieven.

Conclusie: Open Web Analytics is een krachtig en privacygericht open source webanalyseplatform met uitgebreide rapportage- en analysefuncties. Het biedt de mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan, waardoor de privacy van gebruikers wordt beschermd. Als je op zoek bent naar een self-hosted alternatief voor Google Analytics met een actieve community en ondersteuning, is Open Web Analytics zeker het overwegen waard. Het vereist wel enige technische kennis om te installeren en te onderhouden, en heeft minder integratiemogelijkheden dan sommige andere alternatieven.

Countly: open source en self-hosted webanalyseplatform met een focus op mobiele toepassingen

Countly is een open source en self-hosted webanalyseplatform met een focus op mobiele toepassingen. Het biedt uitgebreide rapportage- en analysefuncties, evenals realtime monitoring en pushmeldingen.

Voordelen:

 • Mobielgericht met uitgebreide mobiele analytics
 • Mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan
 • Realtime monitoring en pushmeldingen
 • Flexibele en aanpasbare interface
 • Actieve community en ondersteuning

Nadelen:

 • Kan enige technische kennis vereisen om te installeren en te onderhouden
 • Minder geschikt voor desktop-georiënteerde websites

Een van de belangrijkste voordelen van Countly is de focus op mobiele toepassingen. Het platform biedt uitgebreide rapportage- en analysefuncties voor mobiele apps, waaronder app-gebruik, crash-rapportage, gebruikerssegmentatie en meer. Dit maakt Countly een uitstekende keuze voor mobiele app-ontwikkelaars die op zoek zijn naar een self-hosted analytics-oplossing.
Countly biedt ook de mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan, waardoor gebruikersgegevens niet met derden worden gedeeld. Dit biedt een hoog niveau van privacybescherming en volledige controle over je gegevens.

Een ander voordeel van Countly is de realtime monitoring en pushmeldingen. Het platform biedt realtime updates over app-gebruik, crash-rapportage en andere belangrijke gegevenspunten. Dit stelt gebruikers in staat om snel te reageren op veranderingen en problemen in hun app.

Countly heeft ook een flexibele en aanpasbare interface. Het platform is volledig aanpasbaar, zodat je het kunt afstemmen op je eigen behoeften. Je kunt ook de gebruikersrechten beheren en toegangsniveaus instellen, zodat je volledige controle hebt over wie toegang heeft tot welke gegevens.

Countly heeft ook een actieve community en ondersteuning. Als je problemen ondervindt bij het installeren of gebruiken van het platform, kun je terecht bij de community voor hulp en ondersteuning.

Een nadeel van Countly is dat het enige technische kennis kan vereisen om te installeren en te onderhouden. Dit kan een uitdaging zijn voor minder technische gebruikers. Daarnaast is het platform minder geschikt voor desktop-georiënteerde websites.

Conclusie: Countly is een krachtig en mobielgericht open source webanalyseplatform met uitgebreide rapportage- en analysefuncties. Het biedt de mogelijkheid om gegevens lokaal op te slaan, realtime monitoring en pushmeldingen, en een flexibele en aanpasbare interface. Als je op zoek bent naar een self-hosted analytics-oplossing voor mobiele toepassingen met een actieve community en ondersteuning, is Countly zeker het overwegen waard. Het vereist wel enige technische kennis om te installeren en te onderhouden, en is minder geschikt voor desktop-georiënteerde websites.

Self hosted oplossingen: meer controle en privacy

Een groot voordeel van self hosted oplossingen zoals Matomo is dat je meer controle hebt over de data die wordt verzameld en verwerkt. Dit betekent dat je de data in eigen beheer hebt en niet afhankelijk bent van de servers van derden. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de data veilig wordt opgeslagen en voldoen aan de privacywetgeving.

Daarnaast biedt een self hosted oplossing ook meer flexibiliteit en integratiemogelijkheden. Je kan de data gemakkelijk integreren met andere systemen en tools die je gebruikt, zoals CRM-systemen en marketingtools. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van gerichte marketingcampagnes en het verbeteren van de algehele klantervaring.

Een ander voordeel van self hosted oplossingen is dat je niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de servers van derden. Als de servers van een externe partij bijvoorbeeld offline gaan, kan dit leiden tot verlies van data en een verstoring van je analyseproces. Met een self hosted oplossing ben je minder kwetsbaar voor deze risico’s.

Conclusie

Als website-eigenaar is het belangrijk om inzicht te hebben in het gedrag van je bezoekers. Google Analytics is een krachtig hulpmiddel, maar er zijn ook opensource/self hosted alternatieven beschikbaar die vergelijkbare of zelfs betere functionaliteit bieden. Matomo is een van deze alternatieven en biedt naast vergelijkbare functionaliteit ook extra functies zoals heatmaps, sessie-opnames en doelgroepsegmentatie.

Het overstappen naar een self hosted oplossing kan voordelen bieden op het gebied van controle, privacy, flexibiliteit en integratiemogelijkheden. Door te kiezen voor een self hosted oplossing zoals Matomo kan je de data in eigen beheer hebben en voldoen aan de privacywetgeving. Daarnaast heb je met een self hosted oplossing meer flexibiliteit en kan je gemakkelijk integreren met andere systemen en tools die je gebruikt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het overstappen naar een self hosted oplossing een investering kan zijn in termen van tijd en geld. Je moet de software installeren, configureren en onderhouden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor hosting en serverinfrastructuur.

Echter, de voordelen van een self hosted oplossing kunnen opwegen tegen de investeringen. Als website-eigenaar heb je meer controle over je data en ben je minder afhankelijk van derden. Bovendien kan het gebruik van een self hosted oplossing bijdragen aan het versterken van je merkidentiteit en het vertrouwen van je bezoekers in je website.

Kortom, als je op zoek bent naar een alternatief voor Google Analytics, overweeg dan zeker Matomo en andere opensource/self hosted oplossingen. Door de extra functies en voordelen van een self hosted oplossing kan het de moeite waard zijn om over te stappen. Zorg er wel voor dat je de investeringen en de implementatie goed afweegt voordat je een beslissing neemt.

Delen:

Picture of admin

admin

Laatste berichten

Follow us