Wat is WordPress?

U bent hier:
Gemiddelde leestijd: 3 min

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) dat je kunt gebruiken om je website te bouwen en te beheren. De eerste versie werd gemaakt in 2003 door Matt Mullenweg en Mike Little, als een alternatieve versie van een programma genaamd b2.

Matt Mullenweg (links) en Mike Little (rechts) – Makers van de eerste versie van het CMS

Vanaf het allereerste begin was WordPress ontworpen als open-source software. We zullen binnenkort meer vertellen over dit concept, maar in een notendop betekent het dat WordPress wordt onderhouden door een grote gemeenschap van vrijwillige programmeurs en ontwerpers. Als gevolg daarvan is WordPress in de loop der tijd gegroeid en heeft het met elke versie nieuwe functies en functionaliteit gekregen.

WordPress was oorspronkelijk ontworpen voor blogs, maar is nu geschikt voor allerlei soorten websites. In feite wordt meer dan 28 procent van alle sites op het internet ermee aangedreven. Je kunt het gebruiken om zakelijke sites, online portfolio’s, e-commerce winkels, en nog veel meer te creëren. Voor een duidelijker beeld van wat WordPress kan doen, bekijk enkele van de grootste en meest populaire sites die ermee gemaakt zijn.

Voor we verder gaan, laten we een veel voorkomend punt van verwarring aanpakken. Er is een verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. De eerste is een website bouwer waarmee je gratis online een site kunt maken. De tweede is software die u kunt downloaden en gebruiken om je site te maken, waarvoor u webhosting nodig heeft. Aangezien WordPress.org een flexibeler en krachtiger platform is, zullen we ons er in de rest van dit artikel op richten.

WordPress is gratis en open-source

Zoals we eerder vermeldden, is WordPress een open-source platform. Dit betekent dat iedereen vrij is om de software te downloaden en er wijzigingen en verbeteringen in aan te brengen, en dat het wordt onderhouden door een bloeiende, toegewijde gemeenschap.

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van open-source software zoals WordPress. Bijvoorbeeld:

  • Er zijn constante verbeteringen, en nieuwe functionaliteiten worden regelmatig toegevoegd.
  • Dezelfde mensen gebruiken en verbeteren het platform, dus er is een focus op het toevoegen van handige functies.
  • Je hebt een enorme gemeenschap waartoe je zich kunt wenden voor hulp en ondersteuning. Plus, iedereen is welkom om bij te dragen aan WordPress.
  • Mensen maken veel add-on software voor het platform, zoals thema’s en plugins (meer hierover in een later stadium).
  • Het platform is volledig gratis te gebruiken.

Laten we dat laatste punt wat verder uitwerken. Aangezien WordPress open-source is, kost het je niets om de software te downloaden en jouw site te bouwen. Je zult een domeinnaam en een hosting plan moeten kopen, maar deze elementen kunnen voor een lage prijs gevonden worden. Als je wilt, kun je ook geld uitgeven aan premium thema’s en plugins om nieuwe aanpassingsmogelijkheden aan jouw site toe te voegen. Dit is echter optioneel. Er zijn een heleboel goede plugins en thema’s gratis beschikbaar.

Het platform is beginnersvriendelijk en gemakkelijk te leren

Op het eerste gezicht lijkt een CMS zoals WordPress misschien intimiderender dan een website bouwer. Het is waar dat zelf een gehoste WordPress een iets steilere leercurve heeft door de overvloed aan instellingen en aanpasbare functies, je zal dus wat tijd moeten steken in het leren van de kneepjes van het vak.

Over het algemeen is WordPress echter zo gebruiksvriendelijk mogelijk gebouwd. Je hoeft geen verstand te hebben van coderen om aan de slag te kunnen, en veel van de geavanceerde instellingen en functies zijn optioneel voor het bouwen van een functionele site. Zolang je bereid bent om vooraf wat tijd te investeren, zal je merken dat WordPress een solide platform is voor beginners (en één die bij kan blijven naarmate je meer kennis en ervaring opdoet).

Als je tegen problemen aanloopt of vragen hebt, zul je ook ontdekken dat er genoeg hulp beschikbaar is. Je kan speciale WordPress cursussen vinden, veel nuttige documentatie, forums en natuurlijk WordPress-gerichte blogs zoals de onze!

Je kunt WordPress uitbreiden met thema’s en plugins

Eerder hebben we het kort gehad over thema’s en plugins. Dit zijn extra stukjes software die je afzonderlijk kunt downloaden en installeren op jouw WordPress site. Thema’s stellen je in staat om het uiterlijk en de lay-out van jouw site aan te passen en bevatten soms nuttige functies. Plugins daarentegen voegen nieuwe functionaliteit aan je site toe.

Met beide tools kan je het basisplatform van WordPress gebruiken en het aan jou behoeften, smaak en doelstellingen aanpassen. Thema’s helpen je om jouw site er uniek uit te laten zien, en plugins stellen je in staat om bijna elke denkbare functie toe te voegen. Er zijn plugins waarmee je aangepaste formulieren kunt maken, jouw site in een winkel kunt veranderen, jou inhoud met sociale media kunt integreren, routinetaken kunt automatiseren, jou beveiliging kunt versterken, en nog veel meer.

Je kan thema’s en plugins op veel plaatsen online vinden. Je kunt echter het beste beginnen bij de officiële WordPress Thema Directory en Plugin Directory. Alles in deze directory’s is gratis en is onderworpen aan een streng doorlichtingsproces. Bovendien vind je hier de meeste essentiële plugins die je nodig hebt om het meeste uit je site te halen.

Heeft dit artikel geholpen?
Dislike 0
Views: 98

Hosting benchmark?

Host je momenteel bij een provider die jou niet (snel) kan helpen wij WordPress gerelateerde vraagstukken of is de performance niet naar wens? stuur ons een berichtje en wij nemen contact met jou op!