Wat is een SSL Certificaat?

U bent hier:
Gemiddelde leestijd: 2 min

Wat is een SSL Certificaat?

SSL-certificaten (Secure Sockets Layer) zijn kleine stukjes digitale handtekeningen dat wordt gebruikt om een speciale organisatie, een SSL-verkoper of een CA (Certificate Authority), via een cryptografisch sleutelpaar aan een onlinebedrijf te koppelen. Deze band zorgt voor de encryptie van de gegevens die worden doorgegeven van de server waar de website zich bevindt en de browser van de bezoeker.

De SSL draagt het zegel van deze CA, en het garandeert dat er geen afluisterpraktijken zullen plaatsvinden terwijl de verbinding tot stand wordt gebracht. Wanneer de SSL voor een domeinnaam is geïnstalleerd, maakt deze het mogelijk een hangslot in de browser en het HTTPS-beveiligingsprotocol te gebruiken. Het soort gegevens dat vaak het doelwit is van hackers is gevoelige informatie zoals kredietkaarttransacties en inloggegevens. In de afgelopen jaren zijn SSL-certificaten uitgegroeid tot een beveiligingsstandaard voor online aanwezigheid en worden ze veel gevraagd door website-eigenaren. In hun pogingen om het internet veiliger te maken, heeft Google officieel bevestigd dat elke website die een SSL certificaat heeft en gebruik maakt van het HTTPS protocol hoger in de zoekresultaten zal komen te staan.

Over het algemeen wordt met SSL een privé “dialoog” tot stand gebracht tussen de client en de server.

Hoe werkt een SSL Certificaat?

Nu we hebben uitgelegd wat een SSL-certificaat is, laten we eens nagaan hoe het werkt, zodat je het proces beter kunt begrijpen:

Zoals hierboven vermeld, verbindt een SSL-certificaat een SSL-leverancier en een online bedrijf of domeinnaam die dit certificaat gebruikt met elkaar. Wanneer een site wordt bezocht, deelt de server de openbare sleutel met de browser van de bezoeker.
Dit proces creëert een unieke sessie-ID van de encryptiemethode, en beide sleutels worden met elkaar vergeleken.
De browser gaat dan na of het certificaat dat op de server aanwezig is, betrouwbaar en actief is. Als dat het geval is, zal hij de verbinding toestaan door een “bevestigingsbericht” naar de server te sturen.
De server zal dan een digitaal goedgekeurd antwoord geven, ook bekend als de “SSL-handshake”, waarmee de versleutelde verbinding begint.

Hoe kan ik weten of een website een SSL-certificaat gebruikt?

Je moet altijd controleren of een website een SSL-certificaat gebruikt voordat je er gevoelige informatie verstuurt. Je kunt dit controleren door in de linkerbovenhoek van jouw browser te kijken waar je het eigenlijke domein intypt. Een website die gebruik maakt van een SSL-certificaat zal ALTIJD toegankelijk zijn via HTTPS. Een ander onderscheidend kenmerk is het hangslotje links van het domein. Als geen van de bovengenoemde kenmerken wordt waargenomen, staat er een “Niet veilig”-label en moet u overwegen de site te verlaten en elders een aankoop te doen of je te registreren.

Heb ik een SSL-certificaat nodig voor mijn website?

Absoluut! Elke zichzelf respecterende bedrijfseigenaar zou een SSL-certificaat moeten gebruiken, vooral als hij een e-commerce website heeft. Hier zijn de voordelen:

• Elk stuk van gevoelige informatie die door de server wordt verzonden die uw plaats host, en de browser van de bezoeker zal worden gecodeerd en buiten het bereik van hackers.
  • Het zal uw bezoekers vertrouwen geven, waardoor ze vrijelijk op uw site zullen surfen.
  • Google zal uw website hoger rangschikken aangezien zijn zoekalgoritme voorrang geeft aan websites met SSL-certificaten.
  • Uw website zal een professionelere uitstraling hebben, waardoor andere bedrijven en mensen, in het algemeen, u serieuzer zullen nemen.

Hoe kan ik een SSL certificaat krijgen?

Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven over hoe je een SSL Certificaat kan krijgen.

Heb je meer hulp nodig?
Heb je vragen omtrent dit artikel of over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.