Wat is de WordPress bestandshiërarchy?

U bent hier:
Gemiddelde leestijd: 5 min

In dit artikel zullen we de WordPress template hiërarchie voor beginners uitleggen. Dit artikel is uiterst nuttig bij het aanpassen van een template of het maken van een aangepast WordPress thema.

Waarom leer je over WordPress Template Hiërarchie?

Alle moderne WordPress thema’s bestaan uit templates, stylesheets, javascript, en afbeeldingen. Samen bepalen deze bestanden hoe jouw site eruit ziet voor de gebruikers.

WordPress heeft een standaard template hiërarchie. Dit betekent dat sjablonen met bepaalde bestandsnamen invloed hebben op specifieke gebieden op jouw website. Het vertelt je ook welke sjabloonnaam je moet gebruiken voor een specifiek onderdeel.

De meeste moderne WordPress thema’s worden geleverd met sjablonen om categorie, datum, archieven, enkele berichten, aangepaste pagina’s, en nog veel meer weer te geven. Als gebruiker kan je meer sjablonen maken door een child theme te maken.

Visualiseren van de WordPress sjabloon hiërarchie (Cheat Sheet)

WordPress gebruikt een gemakkelijk te begrijpen en betekenisvol patroon voor template namen. Het visuele spiekbriefje hieronder legt uit welke template bestanden worden gebruikt om verschillende pagina’s op een WordPress site weer te geven.

Hier is een overzicht van welke WordPress template bestanden je moet bewerken voor verschillende pagina’s in een typische WordPress site.

Standaard toont WordPress jouw blog berichten op de startpagina van jouw website. Je kunt het ook instellen om een aangepaste home page (ook bekend als voorpagina) te gebruiken door naar Instellingen ” Lezen pagina in WordPress admin gebied te gaan.

1. front-page.php – Als je een statische voorpagina gebruikt, dan zal WordPress eerst naar dit template bestand zoeken en het gebruiken om de voorpagina weer te geven.
  2. home.php – Als je een statische voorpagina gebruikt, en je hebt geen front-page.php template in jouw thema, dan zal WordPress zoeken naar de home.php template. Deze template wordt ook gebruikt om standaard blog posts op de homepage weer te geven.
  3. index.php – Als front-page.php of home.php niet bestaan, dan zal WordPress terugvallen op het index.php template om de homepage weer te geven. Dit template is het standaard fallback template in WordPress om elke pagina weer te geven.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt door een enkele post?

WordPress zoekt naar deze bestanden om een enkel bericht weer te geven.

1. single-{post-type}-{slug}.php – Gebruik dit sjabloon om de weergave van een specifieke individuele post in een post type aan te passen. Bijvoorbeeld, als het post-type ‘recensie’ is en de post slug is acme-phone, dan zou WordPress zoeken naar single-review-acme-phone.php.
  2. single-{post-type}.php – WordPress zal dan controleren of er een sjabloon is om dit specifieke post type weer te geven. Bijvoorbeeld, als het post type review is, dan zou WordPress zoeken naar single-review.php.
  3. single.php – WordPress zal dan terugvallen op single.php.
  4. singular.php – Dit sjabloon voegt nog een fallback toe om een enkel item van eender welk post-type weer te geven.
  5. index.php – Tot slot, zoals hierboven vermeld, valt WordPress uiteindelijk terug op index.php.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt door een enkele pagina?

WordPress pagina’s zijn een van de standaard post types. Ze laten u toe om statische pagina’s in uw website te maken in plaats van posts. Zie onze gids over het verschil tussen posts vs pages.

1. Aangepaste Paginasjabloon – De paginasjabloon die aan de pagina is toegewezen. Zie hoe je een aangepaste paginasjabloon in WordPress kunt maken.
  2. page-{slug}.php – Als de slug van de pagina contact-us is, zal WordPress kijken om page-contact-us.php te gebruiken.
  3. page-{id}.php – Als de pagina-ID 17 is, dan zal WordPress op zoek gaan naar een template bestand met de naam page-17.php.
  4. page.php – Het sjabloon om alle statische pagina’s weer te geven.
  5. singular.php – Dit sjabloon is een standaard fallback voor alle single post type items.
  6. index.php – Het standaard fallback sjabloon.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt door categorie-archieven?

WordPress gebruikt deze bestanden om categorie gerelateerde pagina’s in WordPress weer te geven.

1. category-{slug}.php – Dit sjabloon wordt gebruikt om de categorie archief pagina weer te geven voor een specifieke categorie. Bijvoorbeeld, als categorie slug reviews is, dan zal WordPress zoeken naar category-reviews.php template.
  2. category-{id}.php – WordPress zoekt dan naar een sjabloon met categorie-ID. Bijvoorbeeld, als categorie-ID 17 is, dan zal WordPress zoeken naar category-17.php.
  3. category.php – Dit is het standaard sjabloon om alle categorie archief pagina’s in WordPress weer te geven.
  4. archive.php – Dit is het standaard sjabloon dat door WordPress wordt gebruikt om alle archief pagina’s weer te geven.
  5. index.php – De standaard fallback sjabloon.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt door tag archieven?

WordPress gebruikt deze bestanden om tag archief pagina’s weer te geven.

1. tag-{slug}.php – Als de tag’slug fruit is, zal WordPress zoeken naar tag-fruits.php.
  2. tag-{id}.php – Als de ID van de tag 17 is, zoekt WordPress naar het tag-17.php sjabloon.
  3. tag.php – Het standaard sjabloon voor tag archieven.
  4. archive.php – Het standaard sjabloon voor elke archiveerpagina.
  5. index.php – Het standaard fallback sjabloon.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt door aangepaste taxonomiearchieven?

Categorieën en tags zijn twee standaard WordPress taxonomieën. Gebruikers kunnen ook hun eigen aangepaste taxonomieën maken. Hier is hoe WordPress zoekt naar sjablonen om aangepaste taxonomie pagina’s weer te geven.

1. taxonomy-{taxonomy}-{term}.php – Als je een aangepaste taxonomie hebt die genre heet, en er is een term ’thriller’, dan zal WordPress zoeken naar taxonomy-genre-thriller.php.
  2. taxonomy-{taxonomy}.php – Als de taxonomie genre was, dan zou WordPress zoeken naar taxonomy-genre.php.
  3. taxonomy.php – Het standaard sjabloon om alle aangepaste taxonomie-archieven weer te geven.
  4. archive.php – De standaard fallback voor alle archief pagina’s in WordPress.
  5. index.php– Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke template bestanden worden gebruikt door aangepaste post types?

Hier is hoe WordPress zoekt naar sjablonen om aangepaste post type archieven weer te geven.

1. archive-{post_type}.php – Als u een post type recensie heeft, zal WordPress zoeken naar archive-review.php.
  2. archive.php – Het standaard sjabloon om alle archief pagina’s in WordPress weer te geven.
  3. index.php – Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke template bestanden worden gebruikt om auteurs archieven weer te geven?

WordPress genereert archief pagina’s voor elke auteur op jouw WordPress site. Hier is hoe het eruit ziet voor auteur archief sjabloon.

1. author-{nicename}.php – Als de mooie naam van de auteur matt is, dan zal WordPress zoeken naar author-matt.php.
  2. author-{id}.php – Als het gebruikers-ID van de auteur 6 is, dan zal WordPress zoeken naar author-6.php.
  3. author.php – Het standaard sjabloon dat gebruikt wordt om auteur-archief pagina’s in WordPress weer te geven.
  4. archive.php – Het standaard sjabloon om alle archief pagina’s in WordPress weer te geven.
  5. index.php – De standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke template bestanden worden gebruikt om datum gebaseerde archieven weer te geven?

WordPress toont ook jouw berichten op datum gebaseerde archief pagina’s voor maanden en jaren. Hier is hoe het eruit ziet voor sjablonen voor deze pagina’s.

1. date.php – Het standaard sjabloon voor op datum gebaseerde archieven.
  2. archive.php – Het standaard sjabloon dat gebruikt wordt om auteur archief pagina’s weer te geven in WordPress.
  3. index.php – Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke template bestanden worden gebruikt om zoekpagina’s weer te geven?

1. search.php – De standaard pagina om zoekresultaten weer te geven in WordPress.
  2. searchform.php – Het sjabloon om een zoekformulier weer te geven in WordPress.
  3. index.php – Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt om 404-foutpagina’s weer te geven?

De 404-foutpagina wordt weergegeven wanneer WordPress de gevraagde inhoud niet kan vinden. Zie onze gids over hoe u uw 404-paginasjabloon kunt verbeteren.

1. 404.php – Het standaardsjabloon om de 404-foutpagina in WordPress weer te geven.
  2. index.php – Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt om bijlagenpagina’s weer te geven?

1. MIME_type.php – Mime_type staat voor bestandstype. Bijvoorbeeld, image.php, video.php, application.php.
  2. attachment.php – Het standaard sjabloon om bijlagenpagina’s weer te geven.
  3. single-attachment.php – Om een enkele bijlage weer te geven.
  4. single.php – Het standaard sjabloon om items van een enkel post-type weer te geven.
  5. index.php – Het standaard fallback sjabloon in WordPress.

Welke sjabloonbestanden worden gebruikt om embeds weer te geven?

Sinds WordPress 4.5, kunt u sjablonen gebruiken om een post die in WordPress is ingesloten te renderen.

1. embed-{post-type}-{post_format}.php – WordPress zal eerst zoeken naar een post type en post formaat sjabloon. Bijvoorbeeld, als u een recensie met video heeft, dan zal WordPress zoeken naar embed-review-video.php.
  2. embed-{post-type}.php – Als het post type een recensie is, dan zoekt WordPress naar embed-review.php.
  3. embed.php – De standaard fallback voor alle embeds.

We hopen dat deze handleiding je hebt geholpen om meer te leren over de WordPress template hiërarchie.

Heb je meer hulp nodig?
Heb je vragen omtrent dit artikel of over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.